Braga

V okviru projekta Leonardo Da Vinci se je 10 dijakov odpravilo na tritedensko opravljanje prakse v tujini in sicer na Portugalsko. Za sodelovanje v projektu se je odločilo 9 dijakov medijskega tehnika in 1 dijak ekonomskega tehnika.

Naša pot v Brago se je začela 25. 10. 2013 in sicer smo iz Novega mesta odrinili okoli 2. 30 ure zjutraj. Pot do Bologne je bila dolga in naporna. V spremstvu profesorja Moderca smo se vkrcali na letalo in po 3 urah pristali v Portu, kjer sta nas že pričakala Helder in Felipe.

Ker smo bili nameščeni v hotelu Axis, ki je v bližini centra mesta, smo kaj hitro spoznali mesto. Kmalu smo vedeli, kje lahko operemo perilo, kam lahko odidemo na pijačo, kje so bližnji trgovski centri.

Prvi teden smo imeli tečaj portugalščine, katerega smo vsi uspešno opravili. Naši delovni dnevi so bili od ponedeljka do petka. V soboto smo imeli dan zase, lahko smo počeli, kar smo hoteli, ob nedeljah pa so nam gostitelji hoteli pokazati najlepše znamenitosti severa svoje države. Obiskali smo Bom Jesus, Guimarães, Viena do Castelo in Porto. Drugi ter tretji teden smo opravljali prakso v različnih podjetjih. Vsi smo oddali končne izdelke, ki so predstavljeni pod zavihkom izdelki. Naše portugalsko doživetje se je končalo 15. 11. 2013. Na letalo smo se vkrcali v Portu ter v Milano – Italija prispeli okoli 20. ure. Vsi smo bili zelo utrujeni in žalostni, ker smo zapustili kraj, ki nam je bil vsem zelo všeč, a obenem veseli, saj smo se vračali v svojo državo.

Projekt je sofinanciran s sredstvi EU. Dijaki bomo po uspešno opravljeni praksi v tujini prejeli potrdilo o opravljeni praksi in jezikovnem tečaju ter Europass mobilnost.